Češi jsou mistři světa v inline hokeji!

26.06.2011 15:28

Čeští inline hokejisté se po čtrnácti letech dočkali prvního titulu. Odveta z loňského finále se povedla, Česká republika porazila na mistrovství světa v inline hokeji, které se konalo v Pardubicích, mužstvo USA 3:2 a vyhrála první zlato v historii mistrovství světa oraganizace IIHF.

Pětinásobní šampioni byli celý zápas o krok pozadu. První čtvrtinu vyhrál domácí tým 1:0, po střele Martina Vozdeckého, který v 8. minutě prostřelil amerického gólmana. V desáté minutě předvedl skvělý zákrok český brankář Roman Handl. O gól ale usilovali i hosté, a to už v první minutě, ale pro posunutou branku nebyla šance naštěstí uznána.

Ve druhé dvanáctiminutovce Američané vyrovnali v přesilové hře, v 16. minutě se radoval Chavira a obě mužstva měla ke zlatu opět stejně daleko. Fanoušci v pardubické ČEZ aréně ale nemuseli na další radost čekat dlouho. Jan Besser využil přesilovku, puk se sice odrazil od jeho nohy, padl tedy bruslí, ale nebyl nakopnutý, a proto takový gól pravidla nezakazují.

Hráči pod vedením trenéra Petra Hemského zatlačili soupeře do obrany a vytvářeli si šance, 39 sekund před koncem druhé čtvrtiny se skóre opět měnilo. Po krásné trojkombinaci střílel Tomáš Mojžíš do odkryté brány. Po této trefě Češi vyhráli i tuto čtvrtinu a celkově v polovině utkání vedli 3:1.

Na začátku druhé poloviny utkání hráli Američané opět přesilovou hru, na trestnou lavici musel obránce Karel Rachůnek. Tuto příležitost Američané nevyužili. Obdobná příležitost se naskytla i Čechům, ti však tuto příležitost také neproměnili. Přesto ještě v této čtvrtině gól padl, domácí tým inkasoval 7 vteřin před koncem čtvrtiny, hosté snížili na 2:3 v přesilovce. 

V 38. minutě šel za hákování na trestnou lavici pykat Ladislav Vlček a čeký tým tak musel přečkat další hru v oslabení. Nakonec vydržel až do konce trestu, skóre se nezměnilo. 

Cesta ke zlatu byla blíže, když Američané hráli v oslabení a do konce utkání zbývaly tři minuty. Rachůnek a Vozdecký se dostali do šance, ale neproměnili.

Konec utkání však nebyl vůbec poklidný. Naopak, byl napínavý a infarktový do poslední vteřiny. Do početní výhody se opět dostali hosté, ti si vzali navíc oddechový čas. Do konce utkání zbývala necelá minuta a Amerika vyzkoušela hru bez brankáře. Po nátlaku před českou brankou si vzal oddechový čas i český trenér Petr Hemský. Do poslední sirény zbývalo 22 sekund, gól již nepadl a český tým tak mohl oslavovat svůj první titul mistrů světa. Roman Handl si navíc vychytal cenu pro nejlepšího brankáře turnaje a Demel byl vyhlášen nejlepším obráncem.

 

Výsledky všech odehraných zápasů českého týmu 

 

Česko

Německo

 9   :   1

 

Česko

Finsko

 9   :   2

 

Česko

Švédsko

 6   :   3

 

Česko

Slovensko

 9   :   2

 

Česko

Švédsko

 8   :   4

 

Česko

USA

 3   :   2

 

 

Čeští inline hokejisté oslavují titul mistrů světa

Společná fotografie mistrů světa

 

 

 

Konečné pořadí týmů na MS

1.

ČESKO

2.

USA

3.

Kanada

4.

Švédsko

5.

Finsko

6.

Slovinsko

7.

Německo

8.

Slovensko (sestup)