David Krejčí i Tomáš Kaberle můžou slavit. Boston vyhrál Stanley cup!

16.06.2011 17:55

V noci ze středy na čtvrtek středoevropského času se odehrál poslední rozhodující finálový zápas Stanleyova poháru, v němž slavnou hokejovou trofej vyhrál Boston, když porazil Vancouver 4:0. K vítězství jej dvěma góly dovedl Patrice Bergeron a Brad Marchand. V dresu Bostonu Bruins slaví i Češi David Krejčí a Tomáš Kaberle.

Oba týmy začaly hru pěkně zostra. U obou týmů napočítali statistici jen v prví třetině nejméně 20 tvrdých střetů a fanoušci se dočkali také prvního gólu. Bostonští fanoušci mohli oslavovat, když v 15. minutě poslal Brad Marchand puk za záda gólmana Vancouveru Canucks Roberta Luonga. Předchozích 6 odehraných finálových zápasů vyhrál vždy ten tým, který vstřelil první gól.

Boston v předchozích třech zápasech na ledě Vancouveru vstřelil dohromady jen 2 góly, tuto statistiku však vyrovnal již ve druhé třetině nejdůležitějšího utkání sezóny. Brad Marchand trefil na úvod druhé části ještě tyčku, ve 33. minutě se už dočkal gólu. Luongo před ním vyrazil nastřelený puk z dálky, Marchandovi se podařilo s pukem objet bránu a se štěstím zakončit. 

Další katastrofa pro domácí tým následovala těsně před druhou přestávkou. Hostující kapitán Zdeno Chára se sice ve 37. minutě stal prvním vyloučeným zápasu a domácí tým tak mohl hrát přesilovou hru, jenže při vlastním oslabení dokázal ujet Bergeron a přes velkou snahu vancouverkého obránce Ehrhoffa se mu podařilo úspěšně zakončit. Puk se ocitl v bráně Roberta Luonga již potřetí, což se mu ještě před vlastními fanoušky ve finále nestalo.

Naopak na druhé straně zůstával Tim Thomas neochvějnou jistotou Bostonu Bruins. Neznejistil jej ani Daniel Sedin řítící se z pravé strany. Domácí zkusili už 3 minuty před koncem základní hrací doby power play, ale jen tím definitivně pohřbili všechny své šance. Puku se zmocnil Marchand a svým druhým gólem přiblížil Boston k zisku Stanley cupu.

Vítězná extáze nakonec naplno propukla po vypršení základní hrací doby, kdy Zdeno Chára jako teprve druhý evropský kapitán týmu NHL zvedl nad hlavu Stenleyův pohár. Pohár pak, jak je zvykem, koloval mezi hráči, po Recchim a Bergeronovi zvedl nad hlavu slavný pohár brankář Tim Thomas, který také získal Conn Smythe Trophy - cenu pro nejlepšího hráče play off. Hned po něm si pohár potěžkal český hráč Tomáš Kaberle, zanedlouho se dočkal i David Krejčí, který jako vůbec první český hráč v historii a teprve šestý Evropan vyhrál produktivitu play off.

 

Společná fotografie šapmionů

Kapitán Zdeno Chára přebírá Stanley Cup od komisionáře NHL Gary Bettmana

David Krejčí se slavnou hokejovou trofejí