Finále Stanley Cupu - drama pokračuje

14.06.2011 18:07

Ani šestý duel nerozhodl, kdo se bude moci v letošním roce pyšnit držením Stanleyova poháru v zámořské NHL. Bitva mezi Boston Bruins a Vancouver Canucks pokračuje.

O držiteli rozhodne poslední možný sedmý zápas. V šestém finálovém utkání odvrátil Boston vedení v sérii vyhraných zápasů Vancouveru - od zisku Stanley Cupu dělila Vancouver jen jediná výhra - a zajistil si tak další možný boj o pohár.

Výhru 5:2 si Boston zajistil hlavně díky první třetině, v níž si vypracoval vedení 4:0. Srovnal tak sérii zápasů na 3:3. K výhře Medvědů přispěli také čeští krajané - dvěma asistencemi přispěl obránce Tomáš Kaberle a útočník David Krejčí přidal gól, který tím vylepšil české maximum na 12 branek v průběhu jednoho play-off a překonal Jaromíra Jágra.

Rozhodující zápas se odehraje v noci ze středy na čtvrtek, výhodu domácího prostředí, v němž ani jeden z týmů ještě nezaváhal, bude mít Vancouver.

V polovině šesté minuty zacílil přesně do horního růžku na bližší tyč Brad Marchand (Boston). O pouhých 35 vteřin později už Boston vedl 2:0 - Milan Lucic překonal brankáře Vancouveru Roberta Luonga ranou mezi betony. Vzápětí měl možnost snížit po chybě domácích Daniel Sedin, ale Tim Thomas mu jeho šanci sebral.

Ke konci osmé minuty byl vyloučen Alexandr Edler a clonění Recchiho před Luongem využil ránou od modré čáry obránce Andrew Ference a tím přidal třetí ránu svého týmu. Gólmana v bráně Vancouveru Roberta Luonga vystřídal náhradník Cory Scheinder, ale i on záhy inkasoval. Po 70 vtřenách tečoval Kaberleho ránu Michael Ryder a puk se od tyče odrazil do sítě.

Padaly rekordy

Boston čtyřmi trefami do brány za čtyři minuty a 14 vteřin překonal 55 let starý rekord finále. V roce 1956 vstřelil stejný počet gólů Montreal Canadiens za 5 minut a 29 sekund. „ Hodně jsme se soustředili na dobrý začátek a dělali tam věci, které jsme si před zápasem řekli. Podařilo se to navíc přetavit v góly," uvedl slovenský kapitán vítězů Zdeno Chára. „Hráli jsme o všechno a hráli jsme opravdu moc dobře. Byl to pro nás hodně důležitý zápas," dodal ještě.

Vancouver byl sice celkově střelecky aktivnější, ale Bruins s přehledem kontrolovali svůj náskok a nedoplatili ani na jedno ze tří vyloučení Patrice Bergerona. Zbytek jednoho trestu se však přesunul do třetí třetiny a Thomasovu neprůstřelnost již po 22 sekundách ukončil povedeným bekhendem Henrik Sedin. Vytřesal tak ještě naději pro Kosatky, ale na konci 47. minuty využili přesilovku i Bostonští, když Recchi ideálně našel rozjetého Krejčího a bylo to 5:1. V samém závěru duelu pak už jen snížil Maxim Lapierre, přišlo několik potyček, hosté také vyzkoušeli power play, ale obratu v utkání už se nedočkali.

„Uvidíme. Občas v tom není žádný rozdíl, jindy naopak - třeba jako v této sérii - toho týmy umí dobře využít." doplnil Chára o domácím prostředí pro Vancouver v sedmém utkání finále.

Domácí prostředí bude také možná výhodné pro brankáře Roberta Luonga, který i přes vystřídání v šestém zápase ve středu nastoupí. Jemu totiž více vyhovuje domácí prostředí, kde má také lepší výsledky - na ledě Bostonské arény TD Garden strávil 111 minut a 52 vteřin, za svá záda pustil 15 ze 66 střel, což mu učinilo úspěšnost 77,3 % , což činí průměr přes osm inkasovaných gólů na zápas. Na domácí půdě však pustil jen 2 z 97 ran, průměr inkasovaných gólů je 0,67 na zápas a úspěšnost zákroků je ve výši 97,9 %. Tyto statistiky přizdobil také dvěma čistými konty.

„Tvrdě jsme tenhle večer dřeli. Teď tu máme to, o čem jsme snili už jako kluci při hraní na ulici - sedmý zápas finále Stanley Cupu," řekl za všechny brankář Bostonu Tim Thomas, který v šeti zápasech inkasoval jen osm branek.

 

 

Kdo získá tento pohár letos? Boston Bruins nebo Vancouver Canucks?