Tomáš Vokoun začne sezónu ve Washingtonu jako jednička

12.07.2011 15:15

Tomáš Vokoun přešel z Floridy do Washingtonu a do nadcházející sezóny NHL nastoupí jako jednička. Jeho český rival Michael Neuvirth odchytal v posledním play-off sice všechny minuty, ale první kdo dostane v přístí sezóně důvěru klubu bude právě Tomáš Vokoun. S Capitals uzavřel brankář smlouvu na jeden rok za částku 1,5 miliónu dolarů. 

 

Tomáš Vokoun odešel z Floridy do Washingtonu

 

Chytat bude vždy ten, o kterém si budeme myslet, že je lepší, ale když se podíváte na chlapa, který má zkušenosti a byl brankář číslo jedna, tak musíte Vokouna respektovat, že přijde a bude jednička."řekl v pondělí trenér Washingtonu Capitals Bruce Boudreau.

Vokoun z posledních osmi sezón odchytal sedmkrát více než sedmapadesát utkání v základní části a navíc byl jedním z nejodolnějších mužů na svém postu v celé soutěži. K tomu v posledních třech letech nešla jeho úspěšnost pod 92 %.

Máme mladé a talentované gólmany, ale je tu něco jako mentorství. Máme brankáře jako je Tomáš, který má zkušenosti a je fantastický," přidal se asistent brankářů Olaf Kölzig.

Nemá mnoho zkušeností z play-off, ale na mezinárodní scéně chytal za Českou republiku velmi dobře. Je to člověk, který může hrát pod tlakem. Myslím, že vztahy s Michaelem budou skvělé,"dodal.

Z toho, že Tomáš Vokoun podepsal roční kontrakt s Washingtonem měl radost i Alexandr Ovečkin, který za Capitals hraje. Při posezení s přáteli v jedné restauraci jeden z jeho kamarádů na internetu tuto zprávu objevil. Co to má sakra znamenat? Capitals podepsali Tomáše Vokouna," zahlásil nám, popisuje Ovečkin ve videu na klubových stránkách Washingtonu Capitals. Já na to ale jen: klídek, to je nějaký vtip," zůstával v pohodě.

Pak se rozpoutala debata, jenže já tomu pořád nemohl uvěřit. Tak jsem napsal textovku jednomu známému, který žije ve Washingtonu a ten mi potvrdil, že je to pravda," nevycházel z údivu Ovečkin. Všichni jsme najednou měli takovou radost, že to vypadalo, jako by v té restauraci vybuchla bomba," směje se.

Ovečkin se s Vokounem kromě NHL potkával i na světových turnajích. Na olympiádě v Turíně jej Vokoun připravil o bronzové medaile (3:0), o čtyři roky později se Ovečkin na hrách ve Vancouveru dočkal odplaty (4:2). Ve finále mistrovství světa 2010 se pak opět radoval český brankář Tomáš Vokoun (2:1).

 

Alexandr Ovečkin při nájezdu na Tomáše Vokouna

 

Je neuvěřitelné, že jsme získali gólmana takového kalibru. Je skvělé, že je právě v našem týmu, protože je velmi těžké proti němu hrát," zakončil útočník Washingtonu Capitals Alexandr Ovečkin.